Zonnepanelen

Zonnepanelen

Opwekken van zonne-energie
Een hype of een goede investering?

Het opwekken van zonne-energie is tegenwoordig een veel gebruikte methode. U kunt dit om meer redenen doen:

  • Duurzaam, goed voor het milieu en dus de toekomst
  • Geldbesparing
  • Goede investering op lange termijn, geld op de bank levert tegenwoordig toch weinig rente meer op
  • Geen energiebelasting (die elk jaar hoger wordt)
Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Aan gelijkstroom heeft u echter niks, omdat u dit niet kunt gebruiken in uw huis. Een omvormer zorgt voor het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom. Een omvormer is dus noodzakelijk. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit). Zonnecollectoren worden vaak verward met zonnepanelen, maar dit is echter niet hetzelfde. Bij zonnecollectoren wordt stromend water opgewarmd door middel van zonne-warmte.

Rendement zonnepanelen

Nu is de grote vraag natuurlijk, wegen de kosten van de zonnepanelen op tegen het rendement van de zonnepanelen? Ons antwoord is JA! Tegenwoordig zijn veel mogelijkheden qua subsidie en het terug krijgen van de BTW van de belastingdienst. Echter, zonder subsidie verdien je de aanschaf terug doordat je minder energiekosten gaat betalen. Na de terugverdientijd van 7 tot 8 jaar heb je gratis stroom. Het is dus zeker de investering waard! Uw eigen terugverdientijd te weten komen? Neem hier contact met ons op voor uw berekening!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie. In welke richting (zuiden, oosten etc) ligt uw dak? Hoeveel stroom gebruikt u per jaar? Hoe zuinig u apparaten zijn? Of u elektrisch rijdt? Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 3300 kWh aan stroom per jaar. Voor dit stroomverbruik heb je 14 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens.  Als u een plat dak heeft, kunt u minder zonnepanelen kwijt. Dit heeft te maken met de hellingsgraad. Is de hellingsgraad lager, dan ontstaat schaduw en heeft u minder rendement.

35 gradenGeen verlies = optimaal
30 graden1% minder rendement
25 graden2% minder rendement
20 graden3% minder rendement
15 graden5% minder rendement