Pelletboiler

Pelletboilerverwarming

Een warm huis door middel van geperst hout

Gebruikt u gas of propaan om uw huis en uw water te verwarmen? Dan is de pelletboiler een duurzame oplossing en u bespaart tevens 50% of meer op uw verwarmingskosten.

Wat is een pelletboilerverwarming?

Een pelletboilerverwarming is eigenlijk niets anders dan een moderne verbrandingskachel die volautomatisch is.Het woord pellet in pelletboiler staat voor de (biomassa) brandstof die wordt gebruikt. Pellet is een ander woord voor korrel. Het is dus een houtkorrelboiler. De pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie. Er worden géén toevoegingen gebruikt, en er worden ook geen bomen voor gekapt (alleen die voor uitdunning van het bos gekapt moeten worden).

Laminox Termoboiler

De Termoboiler (15, 19, 24 en 31 kW) is een geïntegreerde cv-ketel op pellets. In het boilervat be-vindt zich het cv-water, een rvs wisselaar voor sanitair water en de mogelijkheid voor een zonne-boilerwisselaar (24 en 31 kW-versies), waardoor u ‘s winters/zomers altijd tapwater heeft uit de alternatieve energiebronnen zon en hout. Een compacte cv-ketel met ruime pelletopslag.

De Termoboilers, maar ook gecertificeerde pelletkachels en cv-pelletkachels, worden gefabriceerd door het Italiaanse familiebedrijf Laminox, dat onlangs zijn 50 jarig bestaan vierde. Een degelijk bedrijf dat groot werd door de fabricage van radiatoren, doch tijdig de switch naar pelletstook maakte.

Voordelen op een rijtje
  • Ingebouwde boilermet ingebouwde sani-tair water / opslag warmtewisselaar
  • Erg lage uitstoot van fijnstof
  • Geschikt voor laag en hoog temperatuur verwarming
  • Een volledige vervangingvan gas en olie kachels over het hele jaar
  • Snelle ontsteking in drieminuten met keramische gloeistaaf
  • Zomer/winter functie met switch
  • Zelfreinigend rookgaskanaal

Door de ISDE subsidie krijgt u minimaal € 2.500,- subsidie op de aanschaf van deze boiler. Meer weten? Lees hier!

Terugverdientijd pelletboiler

Als je terugrekent naar de eenheidsprijs per kWh, dan zijn pellets ongeveer 50% goedkoper dan diesel en propaangas en 30% dan aardgas, waarbij diesel als duurste uit de bus komt. Een voorbeeld: ca. 1,7 kg houtpellets heeft dezelfde energiewaarde als 1 m³ aardgas. De prijs van gas is om en nabij € 0,65 per m³.  De prijs van houtpellets hangt af van de kwaliteit, maar vooral van de afname ineens. Als u bijvoorbeeld 3000 kilo in zakjes van 15 kg afneemt en laat bezorgen kost dat u € 0,27 per kilo. De prijsverhouding met aardgas is dan € 0,65/0,48 : houtpellets zijn dan ca. 30% goedkoper. Neem je ineens zes ton af in bulk dan zijn houtpellets 50% goedkoper. Wijsman: “Zonder de € 3200,- subsidie lagen de kaarten moeilijk. Dankzij de ISDE-bijdrage wordt globaal genomen 50% van de investering gesubsidieerd. Neem als voorbeeld de Termoboiler 24 kW met tapwater. Deze kost rond € 5000,- excl. btw; de 31 kW versie is € 500,- duurder. De netto investering inclusief BTW (na aftrek van € 3200,-) is dan globaal € 3000,- excl. btw inclusief rookkanaal en installatiewerk. De terugverdientijd hangt af van je huidige brandstofprijs, maar bij propaan of diesel toch zeker niet meer dan 3 tot 3,5 jaar. Zeer rendabel dus